Запор – неприємний стан, при якому утруднено та уповільнено дефекацію. Щоб уникнути таких проблем, необхідно стежити за своїм харчуванням. Окремі продукти можуть сприяти утворенню запорів, тому їхнє вживання слід обмежити або виключити з раціону.
Першим забороненим продуктом є білий рис. Речовини, що містяться в ньому, можуть призводити до утруднення роботи кишечника і утворення запорів. Рекомендується замінити білий рис на коричневу, картопля або інші види злакових культур.
Також шкідливим продуктом під час запору є молочна продукція. Вона містить лактозу, а деякі люди відчувають непереносимість цієї речовини. Щоб уникнути проблем із травленням, рекомендується вживати безлактозні продукти або замінити молочні продукти на рослинні аналоги.
Ще одним продуктом, що негативно впливає на роботу кишечника, є поганий вибір фруктів та овочів. Деякі з них, наприклад, банани або морква можуть викликати запори. Замість них рекомендується вживати фрукти та овочі, багаті на клітковину та волокна, такі як яблука, груші, броколі або шпинат.
Продукт | Причина |
---|---|
Білий хліб | Містить мало клітковини, що може спричинити запор |
Борошняні вироби | Надлишок борошна в їжі може викликати запор |
Молоко | Деякі люди не переносять лактозу, що може викликати запор |
Майонез | Містить мало клітковини, а також має високий вміст жиру, що може спричинити запор |
Банани | Можуть викликати запор через високий вміст таніну та крохмалю. |
Мал | Є низькопробним продуктом, який може спричинити запор. |
Шоколад | Містить кафеїн та жир, що може викликати запор |
При запорах потрібно включити до раціону чорнослив, протертий горох, ячмінні та цільнозернові каші, яблуневі, сливові та грушеві соки. З живлення при запорах необхідно виключити жирну їжу, міцний чай, коров'яче молоко, здобну випічку та манну кашу.17 березня. 2020 р.
Що потрібно їсти щоб позбавитися від запору?
Зміст:
Що можна при геморої та запорах
- Крупи – ячна, гречана, вівсяна, перлова. …
- Рослинна клітковина – овочі (гарбуз, буряк, морква, цвітна капуста.
- М'ясо – дієтична індичка та курка. …
- Риба – судак, тріска, щука, мінтай. …
- Рослинні олії — гарбузова, лляна, кедрова, обліпихова.
Які продукти можуть спричинити запор?
Солодощі, підсолоджені та газовані напої, які подразнюють стінки кишечника і викликають газоутворення. Ковбасні вироби та жирне м'ясо, які не тільки сприяють утворенню запорів, але і є ворогами благополуччя кишечника та здоров'я загалом.
Що можна і не можна їсти при запорі?
Меню при запорах у дорослих на тиждень
Меню для дорослих при запорах | |
---|---|
Четвер | Гречка, фрукти, зелений чай |
П'ятниця | Вівсянка з сухофруктами, кисляка |
Субота | Висівки, розм'якшені в кисляку або йогурті |
Неділя | Сир чи запіканка, цикорій |
Які продукти розріджують калові маси?
Кисломолочні продукти, сливовий та буряковий сік, компот із сухофруктів (чорнослив, курага, родзинки), відвар ромашки, дитячі чаї з фенхелем та кропом. Включаючи ці напої в харчування дитини, можна досягти регулярного випорожнення.